Εκεί είναι, πάρτε τον

Στον Παναθηναϊκό κλείνουν τις υποθέσεις τους σιγά σιγά. Ο Νέντο ανανέωσε, ο Πέρι ανακοινώθηκε, του Παπαπέτρου είναι θέμα ωρών όπως επίσης και του Φλόιντ, ενός ψηλού του οποίου τα χαρακτηριστικά έλειπαν χρόνια από την frontcourt. Αναμένεται το βασικό PF που πρέπει να εχει στοιχεία 3&D και από εκει και έπειτα τα συμπληρώματα στις υπόλοιπες θέσεις.

Πριν απ’ όλα όμως αναμένουμε την απόκτηση του βασικού χειριστή. Λαμβάνοντας υπόψιν το μπάτζετ της ομάδας και την δεδομένη επιθυμία όλων για την παραμονή του Μάριο δεν πιστεύω ότι περισσεύουν αρκετά λεφτά για να φέρεις όποιον άσσο θες.

Προσωπικά, έχω ξεχωρίσει μια περίπτωση που πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει στην Ευρώπη.

Κατ’ αρχάς να πω ότι μου αρέσει που ο Πρίφτης στις πρώτες του κινήσεις δεν κοιτάει ονόματα ή βιογραφικά αλλά χαρακτηριστικά παιχτών, το λεγόμενο skillset και τι σου φέρνει αυτό στο παρκέ. Το επικροτώ όσο δεν πάει.

Έχοντας αυτό κατά νου, ένας παίχτης που ταιριάζει στις απαιτήσεις του συγχρόνου μπάσκετ και πραγματικά πιστεύω ότι στην Ευρώπη μπορεί να γίνει superstar είναι ο Grant Riller (1.88/24χρ)

O Ρίλερ έπαιξε κολέγιο στο Charleston, ένα κολέγιο στο οποίο ο Γκάουντλοκ είναι θρύλος.

Εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο έχασε όλη την πρώτη του σεζόν, αλλά από εκεί και έπειτα αποδείχθηκε ταύρος. 123 συμμετοχές σε 4 χρόνια με 18,9ppg – 59.2%2pts – 35.6%3pts – 79.6%FT.

Το 2020 έγινε ντραφτ στο νο56 από τους Χόρνετς.  Ο Ρίλερ είναι πραγματικά καλός. Όμως σε μία περιφέρεια με Γκρέιαμ, Ροζίερ, Μονκ και κυρίως ΛαΜέλο δεν θα μπορούσε να ζητήσει κάτι παραπάνω από φιλικές συμμέτοχες και 2-way contract.

Τι φέρνει ο Ρίλερ?

Αυτό..

“That dude (Riller) can beat anyone in the country off the dribble if you let him get downhill. He can go out and drop 30 points anytime he wants because he can score at all three levels. I watched him score 31 points on us last season (2018-19) and it wasn’t a lot of fun.” — UNC Wilmington interim coach Rob Burke.

Ο Ρίλερ είναι σκόρερ τριών επίπεδων. Είναι το ίδιο αποτελεσματικός τόσο από μακρινή και μέση απόσταση όσο και μέσα στο ζωγραφιστό. Το pull up του είναι ποίημα, μπορει να τελειώσει φάσεις είτε με side step, είτε με step back είτε με την κίνηση του Κρις Πολ που χαμηλώνει κοιτώντας την μπάλα και με ένα γρήγορο βήμα δεξιά δημιουργεί τον χώρο του. Γενικά εκτελεστικά είναι άρτιος. Μπορεί να παίξει και μακριά από την μπάλα αλλά δεδομένα αισθάνεται άνετα με αυτήν στα χεριά.

Ο Ρίλερ είναι ένα παιδί που όταν πάρει τον διάδρομο ανοίγει κρατήρα στο γήπεδο με το πάτημά του. Είναι μηχανή παραγωγής highlights. Και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός όταν τελειώνει φάσεις στο ζωγραφιστό..

Γενικά μιλάμε για την επιτομή του efficient scorer. Την τελευταία χρονιά στο κολέγιο είχε 70.4% στα τελειώματα κοντά στην στεφάνη. Το True Shooting δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 59%. O Ρίλερ είναι ο παίχτης που κάνει τον αμυντικό να υποφέρει, είναι τόσο άρτιος εκτελεστικά και με τέτοια αποτελεσματικότητα που πραγματικά δεν ξέρεις τι να περιμένεις.

Ένα τεράστιο προσόν του είναι ο χειρισμός του. Πραγματικά μπορεί να πάει όπου θέλει με την μπάλα χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία ποιόν έχει απέναντι του. Υπάρχουν όντως αναφορές που τον συγκρίνουν με τον Kyrie σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.

Παρότι τα νούμερα του στην δημιουργία μοιάζουν φτωχά, εντούτοις τον θεωρώ εξαιρετικό δημιουργό. Λόγω της ικανότητας με την μπάλα στα χεριά εξερευνά κάθε σπιθαμή της επίθεσης. Μπορεί να μπει μέχρι μέσα και να κάνει kick out πάσες. Του αρέσει να παίρνει δεύτερο αμυντικό πάνω του και να βρίσκει αυτομάτως τον ελεύθερο συμπαίχτη. Γενικά βλέποντας τον να παίζει υπάρχουν αρκετά μεγάλα διαστήματα στο παιχνίδι που ψάχνει τους συμπαίχτες του. Θέλει να τους βάλει σε ρυθμό κάτι το οποίο δεν τον συναντάς εύκολα σε τέτοιους σκόρερ.

Εν κατακλείδι στο επιθετικό κομμάτι ο Ρίλερ είναι η επιτομή του skilled παίχτη.

Μπορεί να κάνει τα πάντα ακόμα και να περιμένει στην αδύνατη πλευρά να υποδεχτεί την μπάλα για ένα catch and shoot. Είναι ο ορισμός του scoring guard που αν βρεθεί στην Ευρώπη και έχει η ομάδα υπομονή μαζί του και ο ίδιος με το παιχνίδι μπορεί να αποδειχτεί steal.

Μειονεκτήματα

-Κάτι που παρατήρησα σε αρκετές στιγμές στο παιχνίδι είναι ότι χάνεται. Κάνει εύκολα λάθος πάσες χωρίς καμία πίεση. Η συγκέντρωση του είναι ένα θέμα λοιπόν που στην Ευρώπη αν δεν το βελτιώσει θα τον τιμωρήσουν.

-Επιπλέον πρέπει να δυναμώσει το κορμί του. Στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ με τις επαφές είναι βασικό κομμάτι για την αποτελεσματικότητα του γύρω από τη στεφάνη.

-Στο αμυντικό κομμάτι ο Ρίλερ έχει limitations. Δεν διαθέτει τα φυσικά εργαλεία να αμυνθεί, δεν είναι όμως και αδιάφορος. Ήταν συνεχώς στους καλυτέρους κλέφτες στο κολέγιο (1.3stl) με ενεργά χεριά , προσπαθούσε να μπαίνει στις γραμμές πάσες και να αλλοιώνει μπάλες. Επίσης είναι ένα παιδί που θα κυνηγήσει το ριμπαόυντ παρά το γεγονός οτι δεν έχει το μέγεθος να τον βοηθήσει.

Γενικά η άμυνα δεν είναι το δυνατό του σημείο και θα χρειαστεί έξτρα δουλειά για να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης.

Για τον παίχτη η άποψη που επικρατούσε είναι ότι οφείλεις να τον βάλεις να δουλέψει στην άμυνα. Να τον φθείρεις και να τον οδηγήσεις σε φάουλ που θα του στοιχίσουν και μπροστά. Είναι ο καλύτερος τρόπος να τον αντιμετωπίσεις. Ο Ρίλερ δεν αισθάνεται άνετα να κυνηγήσει γύρω απο τα σκριν, να μείνει μαζί με τον παίχτη του. Στην Ευρώπη αυτό δεν μπορεί να κάνει καμία έκπτωση. Επείδη μιλάμε για φουλ ανταγωνιστίκο τύπο αν μπει σε mood μπορεί να αμυνθεί. Το θέμα είναι η συνέχεια.

Με δεδομένη την επιθυμία του Πρίφτη να δουλεύει με δυνατά παιδιά στο 4-5 που έχουν αυξημένο αμυντικό φίλτρο όπως επίσης και το effort του παίχτη, θεωρώ ότι μπορει να κρυφτεί στην άμυνα που δεν αποτελεί το δυνατό του σημείο.

Για εμένα αν πάρεις τον Ρίλερ φέρνεις ένα παίχτη low risk/high reward, όπως τους ονομάζουν στην Αμερική. Ο Παναθηναϊκός των εσοδών-εξόδων είναι μια ομάδα που πρέπει να ρισκάρει.

Θεωρώ λοιπόν πως ο Ρίλερ είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρεις.