Βραδιά Όσκαρ η χθεσινή με πολλές υποψηφιότητες για μια ελληνική συμμετοχή, αυτή του εξαιρετικού Γιώργο Λάνθιμου, (παλιός παίχτης Παγκρατίου) που τον γνωρίσαμε από την σκηνοθεσία στο εκπληκτικό για την εποχή του video clip του Σάκη (ένας είναι) το «Δεν Εχει σίδερα η καρδιά σου».
Εμείς όμως εδώ δεν θα πραγματευτούμε την ιστορία και το τί έγινε στην χθεσινή βραδιά των 11 υποψηφιοτήτων (πήρε ένα τελικά και πολλά μπράβο του). Εμείς θα πιαστούμε με την πρώτη ιδιότητα του ταλαντούχου Έλληνα σκηνοθέτη, αυτή του μπασκετμπολίστα.
Όχι, όχι δεν θα μιλήσουμε για το Παγκράτι της δεκαετίας του 80 (Καλαμπάκος, Τζαλαλης κ.α.), αλλα για τα πραγματικά μπασκετικά Όσκαρ.
Καλά καταλάβατε… ΝΒΑ.
Μόλις περάσαμε την πρώτη εβδομάδα με το All Star Break, όπου είχαμε για πρώτη φορά Έλληνα αρχηγό, τον Γιάννη. Συγκλονιστικό τελικό τριπόντων με νικητή τον Χάρις από τους Νετς. Έναν μάλλον πλαδαρό διαγωνισμό καρφωμάτων με νικητή τον ρουκι απ’ την Οκλαχόμα τον Ντιαλλό και ένα συγκλονιστικό skill challenge με μεγάλο νικητή τον Τέιτουμ από τους Σέλτικς.
Η φετινή χρονιά κυλάει με μεγάλο σασπένς και είναι η πρώτη φορά απ’ την κυριαρχία των splash brothers που μπορούμε να πιστεύουμε ότι θα εχουμε συγκλονιστικούς τελικούς. Μεγάλη απογοήτευση ο Λεμπρόν που είναι σε μια οριακή κατάσταση εισόδου στα play off.
Όμως σήμερα έχει Όσκαρ και όχι βατόμουρα. Οι Μπακς του Γιάννη φιγουράρουν στην πρώτη θέση και είναι η καλύτερη two way team στην διοργάνωση.
Ακολουθεί το Τορόντο που με το leadership του Καουάι έφεραν και το ταλέντο του Μαρκ Γκασόλ και βρίσκονται σε μια κατάσταση «ή τώρα ή ποτέ». Οι πρωταθλητές δεν είναι εύκολο να πέσουν στο καναβάτσο έστω και αν χρειαστεί στους τελικούς να αφήσουν στον πάγκο τον Boogie και να επιστρέψουν στο unmatchable απ’ την λίγκα small ball με το δίδυμο Γκριν – Ντουράντ στην frontcourt. Mόλις εχθές ο ηγέτης των Κελτών Kyrie Irving δήλωσε ότι δεν μπορεί να δει κάποια ομάδα που θα τους κερδίσει σε σειρά 7 αγώνων. Υπάρχει το Χιούστον (3- 0 τους πρωταθλητές φέτος), υπάρχουν οι τρομεροί Ναγκετς του Σέρβου παιχταρά και του επανακάμψαντα Αιζάια Τόμας, οι Σίξερς με την δυνατή πεντάδα αλλά τον ρηχό πάγκο. Τελευταίοι αλλά εξίσου σημαντικοί οι Οκλαχόμα οι οποίοι καθοδηγούμενοι απ’ το καλύτερο δίδυμο του πρωταθλήματος και μια εξωφρενικά συνεπή άμυνα δείχνουν πιο έτοιμοι από ποτέ να πάνε μέχρι τέλους.
Oscar Oscar Oscar…
Ποιοί είναι αυτοί όμως που μας έχουν κάνει εντύπωση την φετινή χρονιά?
Ποιοί παίχτες οδηγούν την κούρσα στις ατομικές διακρίσεις?
Εμείς θα παρουσιάσουμε σε κάθε κατηγορία ατομικών βραβείων τις υποψηφιότητες, καθώς και την δική μας επιλογή που θα κλέψει στο νήμα το χρυσό αγαλματίδιο, πάμε λοιπόν..

MVP (Most Valuable Player)
1. Giannis Antetokounmpo (PF/SF).
Τί να πρωτογράψω που δεν έχει ειπωθεί, το παιδί-θαύμα απ’ τα Σεπόλια που στα 23 του έχει ήδη κατακτήσει τον κόσμο. Εχθές ακούστηκε η υπερβολή ότι αν βελτιώσει το τρίποντο του θα μπει στην κουβέντα αν είναι αυτός ή ο Jordan ο GOAT,
Υπερβολή? Χμμμ θα δείξει.
Ο Γιάννης φέτος (και φέτος) κάνει τα πάντα στο παρκέ 27.2ppg – 12.7 rpg – 6 aspg – 1.4stlpg – 1.5blgpg σε μόλις 33’.
O coach Budenholzer με την άφιξη του στο Μιλγουοκι, αμέσως έβαλε σε εφαρμογή το πλάνο. Stretch the floor, create space και pace. Όταν έχεις τον Γιάννη τότε πρέπει να έχεις σε μέγιστο βαθμό τα παραπάνω. Υπέγραψε τον Λόπεζ (τον καλύτερο σέντερ της Λίγκας είχε δηλώσει). O Γιάννης έχει κάνει κτήμα του το ζωγραφιστό οπού πραγματικά μόνο με τρεις μπορεί κάποιος να τον σταματήσει.
2. James Harden (SG/PG)
Ο μούσιας είναι ασταμάτητος. Σε μια χρονιά με πολλά προβλήματα για τις ρουκέτες που έχασαν κάποια σημαντικά κομμάτια το καλοκαίρι ενώ έχουν ταλαιπωρηθεί και από τραυματισμούς ο Harden δηλώνει παρών.
Νούμερα που ζαλίζουν 36,5ppg – 5.7 rpg – 7.7apg – 2.1stlpg σε 37’.
Από την εποχή του αείμνηστου Chamberlain έχουμε να δούμε τέτοιο domination σε σκοράρισμα. Ο Harden είναι πραγματικά παντού στο γήπεδο, σκοράρει από κάθε σημείο ενώ για πρώτη φορά βλέπουμε στην άμυνα να βάζει το σώμα του δυνατά στο ζωγραφιστό και τα χεριά του να είναι πιο ενεργά από ποτέ.
3. Paul George (SF/PF/SG)
Η χρονιά της έκρηξης. Ένα παιδί, του οποίου η καριέρα πήγε να τελειώσει με εκείνο τον φρικαλέο τραυματισμό είναι και πάλι δυνατός. Όταν το καλοκαίρι σε εκείνο το κλαμπ ανακοίνωνε στον κόσμο της Οκλαχομα ότι θα παραμείνει πιστός στρατιώτης της ομαδας λίγοι είχαν φανταστεί τι θα επακολουθούσε.
28,7ppg – 6.7 rpg – 4.2 apg – 2.2 stlpg σε 37’.
Οι Τhunder είναι πλέον η ομάδα του. Ανάγκασε τον Westbrook να κάνει ένα βήμα πίσω στην ηγεσία και είναι αυτός που παίρνει όλες τις αποφάσεις. Clutch παιχνίδι τόσο μπροστά με μεγάλα σουτ, όσο και πίσω οπού είναι κυρίαρχος μαρκάροντας 5 θέσεις.
Το dark horse του βραβείου (όπως και η ομάδα του)
*Κόπηκαν στο νήμα ο Νikola Jokic, o Leonard και ο σε τρίτη σερί χρονιά ευρισκόμενος σε triple double mode (22.5 ppg – 11.3rpg – 11 aspg) Russel Westbrook.
Nerdluck Pound: Paul George.

Defensive Player of the Year
1. Paul George (SF/PF/SG)
Έκπληξη? Για εμάς όχι. Μπορεί άραγε ο ηγέτης της Οκλαχομα να γίνει ο πρώτος που θα πάρει αυτά τα δυο βραβεία ;
Άποψη μας πως ναι.
O PG13 οδηγεί αυτήν την στιγμή το πρωτάθλημα στα κλεψίματα ενώ είναι εκείνος που αναλαμβάνει να «κλειδώσει» κάθε επικίνδυνο αντίπαλο που θα βρει στον δρόμο του.
Δεν έχει θέση που μπορεί να μαρκάρει, μαρκάρει τους πάντες. Η πίεση που ασκεί στον αντίπαλο τον οδηγεί σε λάθη και αλλάζει τον ρυθμό του αγώνα μέσα από αυτό.
2. Kawhi Leonard (SF)
Επανήλθε μετά τον τραυματισμό του μακριά απ’ την αγκαλιά του Ποποβιτς και θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και έξω απ’ το προστατευμένο περιβάλλον του Σαν Αντόνιο.
Lock down defender, μαρκάρει παραπάνω από τρεις θέσεις ενώ βάζει το κορμί του δυνατά σε κάθε επαφή. Με σχεδόν 2 κλεψίματα και μισό μπλοκ ανά αγώνα ο Λέοναρντ αποτελεί το άρμα μάχης της οπισθοφυλακής της ομάδας του Καναδά.
3. Rudi Gobert (C)
Ο αδικημένος του φετινού all-star weekend.
Ένα παιδί που κάθε χρόνο βελτιώνει το παιχνίδι του. Στο κομμάτι της άμυνας είναι απλά συγκλονιστικός, ο καλύτερος rim-paint protector στην Λίγκα.
Σχεδόν 10 αμυντικά ριμπάουντ 2,2 blocks και 1 κλέψιμο είναι μερικά απ’ τα νούμερα του.
Πολλά deflections μέσα από την γραμμή τρίποντου ενώ η φυσική του παρουσία αποτρέπει κάθε αντίπαλο να πάει μέχρι μέσα.
Κόπηκαν στο νήμα οι Draymond Green, Marcus Morris.
Nerdluck Pound: Paul George

Rookie of the Year
1. Luka Doncic (SG/PG)
Το παιδί θαύμα του παγκοσμίου μπάσκετ. Αφού κατέκτησε ότι υπήρχε διαθέσιμο στην Ευρώπη τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό (σύλλογος- εθνική) επίπεδο πήρε το ταλέντο του και πήγε να το αναδείξει στην απέναντι όχθη.
Πολυδιάστατος Point Forward, σκοράρει, δημιουργεί με την ίδια ευκολία, ενώ είναι ένα διαρκές miss match.
Είναι πλέον πολύ επιθετικός στο παιχνίδι του και κάθε μήνα αυξάνει τα νούμερα του.
Παρότι 19 έχει την δική του signature move με το back step τρίποντο του.
Νούμερα που μονο οι καλύτεροι που έχει δει το άθλημα έχουν κάνει στην ρουκι χρόνια τους
20.7 ppg – 7.2 rpg – 5.6 apg – 1stlpg, σε μόλις 32,2’ συμμέτοχης..
2. Trae Young (PG)
Ο κοντορεβυθούλης Pg της Ατλάντα κάνει τον κρότο που όλοι περιμέναμε όταν τον βλέπαμε στο κολλέγιο. Σκοράρει με κάθε πιθανό τρόπο τόσο μακριά απ το καλάθι όπου έχει μεγάλο range, όσο και μέσα οπού δεν φοβάται την επαφή.
Δημιουργεί εξαιρετικά, πάρα το ύψος του βλέπει δύσκολες πάσες χωρίς να είναι ένας κλασικός pass first. Αν δυναμώσει λίγο τον κορμό του για να γίνει πιο ανθεκτικός στις επαφές θα αφήσει εποχή.
Η μεγαλύτερη ελπίδα των ευρισκομένων σε διαδικασία rebuild Hawks μαζί με τον John Collins.
17.2 ppg – 3.3 rpg – 7.7 aspg – 0.9 stlpg, not bad…
3. Deandre Ayton (C)
Το νούμερο 1 του φετινού ντραφτ δείχνει με το καλημέρα γιατί οι Σανς αποφάσισαν να χτίσουν πάνω στον τοπικό ηρώα της πολιτείας.
Δυνατός ψηλός πάει με ορμή σε όλες τις φάσεις εξαιρετικός finisher και με έφεση στο ριμπάουντ. Αν βελτιώσει το παιχνίδι από μέση και μακρινή απόσταση όπως προστάζει η σύγχρονη εποχή τοτε είναι βέβαιο ότι θα μιλάμε για τον επόμενο μεγάλο ψηλό.
16,4 ppg – 10.5 rpg – 1.9 apg – 0.8 stlpg – 0.9 blpg.
Στο νήμα κοπήκαν oι Marvin Bagley III, Jaren Jackson Jr.
Nerdluck Pound: Luka Doncic

Sixth Man of the Year (Jamal Crawford’s award)
1. Lou Williams (SG)
Είναι ο επόμενος μετά την (ουσιαστική) απόσυρση του Τζαμάλ 6ος παίχτης στην Λίγκα.
Εχει αναγάγει σε επιστήμη το να έρχεται από τον πάγκο και να γίνεται τόσο επιδραστικός στο παιχνίδι.
Είναι, ιδίως μετά την φυγή του Χάρις, ο κύριος λόγος που η δεύτερη ομάδα του LΑ παλεύει για μια θέση στα playoff
19.9ppg – 2.9 rpg – 5.3apg – σε μόλις 26,1’
2.Domantas Sabonis (C/PF)
O γιος του μύθου του παγκοσμίου μπάσκετ δείχνει ότι έχει αποβάλλει την κατάρα των κληρονόμων βαριών αθλητικών ονομάτων και χρόνο με τον χρόνο δείχνει ότι και αυτός θα γίνει ένας μεγάλος παίχτης. Dominant ψηλός με πρόσωπο πλάτη παιχνίδι, tweener στο 4-5 εξαιρετικός αμυντικός και τρομερός ριμπάουντερ. Είναι ο glue guy στην frontcourt της εξαιρετικής Ιντιάνα. Ερχόμενος από τον πάγκο να προσφέρει πολύτιμες λύσεις τόσο στο 4 όσο και στο 5.
14,1 ppg – 9.3rpg – 2.8apg – 0.7 stlpg σε μόλις 24,8’..
3.Derrick Rose (PG)
Ειλικρινά ο λόγος που μου ήρθε στο μυαλό αυτό το άρθρο ήταν ο συγκεκριμένος κύριος.
Τον λατρεύω, λατρεύω όλο το legacy που θα αφήσει στο παιχνίδι. Η ΣΤΙΓΜΗ μετά τους 50 πόντους που έβαλε και το κλάμα του έχουν στιγματίσει το ίδιο το αθλημα. Εχει πέσει 10 φορές και όλες έχει σηκωθεί ακόμα πιο δυνατός.
18,4ppg – 2.7 rpg – 4.7 aspg – 0.7 stlpg.
Κόπηκαν στο νήμα οι Dennis Schröder, Julius Deion Randle.
Nerdluck Pound: Derrick Rose

Most Improved Player
1. Pascal Siakam (PF)
Ο Καμερουνέζος παίχτης των Ράπτορς δεν έχει κάνει βήμα, αλλα άλμα στην απόδοση του.
Είδωλο του είναι ο Γιάννης και φαίνεται σε κάθε του κίνηση. Εχει βελτιώσει τα πάντα στο παιχνίδι από το ball handling, το decision making, το περιφερειακό σουτ την άμυνα του. Με το σπαθί του είναι βασικός σε μια απ’ τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος, ενώ αν συνεχίσει έτσι δεν αργεί η στιγμή που θα γίνει all star.
16.1ppg (7.3) – 7rpg (4.5) – 2.9aspg (2) – 1stlpg (0.8) – -0.7blpg (0.5)
2. De’ Aaron Fox – Chavano Rainier “Buddy” Hield
Πάλεψα μέσα μου και προσπάθησα πολύ να ξεχωρίσω έναν από τους δυο αλλά δεν τα κατάφερα. Το βασικό δίδυμο στο backcourt της Most Improved Team είναι ο κύριος λόγος που οι Βασιλιάδες μετα από χρόνια, διαγράφουν πορεία play off. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ τους ωριμότητα δε, σε συνδυασμό με το ταλέντο μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είμαστε μόλις στην αρχή αυτού που θα επακολουθήσει.
De’ Aaron Fox 17, 2ppg (11.6) – 3.6rpg (2.8) – 7.2 aspg (4.4) – 1.7stlpg (1)
Chavano Rainier “Buddy” Hield 20.7ppg (13.5) – 5.2rpg (3.8) – 2.3aspg (1.9)
3. Derrick Rose (PG)
Δεν χρειάζεται να επεκταθώ στον συγκεκριμένο αρκεί να πω ότι έχει ήδη παίξει 43 ματς ενώ πέρσι όλη την χρονιά μόλις 25. Μακάρι όλοι οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν να μελετήσουν την πορεία του νεότερου Mvp στην ιστορία της Λίγκας. Είναι ένα δυνατό παράδειγμα ότι στην ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο αλλα πρέπει να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία που θα μας προκύψει.
18, 4ppg (8.4) – 2.7 RPG (1.4) – 4.7aspg (1.5)
God bless Derrick Rose…
Στο νήμα κοπήκαν οι Montrezl Harrell, Tobias Harris.
Nerdluck Pound: Derrick Rose
*Σε παρένθεση είναι τα αντίστοιχα περσινά νούμερα των παιχτών.

Coach of the Year
1. Mike Budenholzer
Ο άνθρωπος που για δεύτερη φορά στην καριέρα του κάνει μια μεσαία ομάδα της Ανατολικής περιφέρειας σε πραγματικό ανταγωνιστή. Η φιλοσοφία του με το pace and space έχει βρει πλήρη εφαρμογή στους Μπακς με snipers όπως οι Brogdon, Middleton, Lopez και εσχάτως Mitotic δίνουν όλο τον χώρο σε slasher σαν τον Bledsoe ή τον Γιάννη να κάνουν ανενόχλητοι την δουλειά που ξέρουν καλυτέρα.
Bucks: PPG (2nd) – RPG)1ST) – APG(8TH) – Record 45-14(1st)
2. Mike Malone
Ο coach κάνει και φέτος εξαιρετική δουλειά. Είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα την ομάδα του πρώτη στη Δύση (2η σήμερα) παρότι έχει πληγεί από πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς. Η αγωνιστική άνοδος του Jokic οφείλεται εν πολλοίς σε αυτόν. Μακάρι να επιστρέφουν οι τραυματίες να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα.
Nuggets:PGG(17TH) – RPG(7TH) – APG(2th) – Record 40-18(4th)
3. David Joerger
Σαν μάννα εξ ουρανού ακούστηκε στο front office των Βασιλιάδων η ακατανόητη απόφαση των Grizzles να απομακρύνουν τον Joerger από το τιμόνι τους. Ο coach κάνει εξαιρετική δουλειά στο νεανικό σύνολο των Κings οπού πέρα απ την βελτίωση του συνόλου πετυχαίνει και την ατομική βελτίωση των παιχτών. Μακάρι να προλάβουν το τρένο των play off όχι γιατί μπορει να πάνε πιο μακριά απ τον πρώτο γύρο αλλα θα είναι μια καλή παρακαταθήκη για τον
οργανισμό.
Kings:PPG(9TH) – RPG(16TH) – APG(9TH) – Record 31-28(14th)
Στο νήμα κοπήκαν οι Nate McMillan(Pacers), Billy Donovan(Thunder)
Nerdluck Pound: Mike Budenholzer
All-NBA 1st Team All-Rookie 1st Team All-Defensive 1st Team
Paul George(F) Luka Doncic(F) Paul George(F)
Giannis Antetokounmpo(F) Kevin Knox(F) Kawhi Leonard(F)
Stephen Curry(G) Trae Young(G) Jrue Holiday(G)
James Harden(G) Marvin Bagley iii(F) Joel Embiid(C)
Nikola Jokic(C) DeAndre Ayton(C) Rudy Gobert(C)