Me, I always tell the truth. Even when I lie

Υπάρχει άραγε πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να τιτλοφορήσει κανείς ένα άρθρο για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο (στο εξής ΔΓ για χάρη συντομίας) από μία ατάκα του κεντρικού ήρωα της ταινίας Scarface, του Tony Montana;

Mια απλή ματιά στο instagram του προέδρου της πράσινης ΚΑΕ αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την ταύτισή του με τον εν λόγω κινηματογραφικό ήρωα και, ως γνωστόν, όλοι μας ταυτιζόμαστε με αυτό που μας αρέσει και μας εκφράζει. Ως φαίνεται, λοιπόν, τον πρόεδρο της πράσινης ΚΑΕ τον εκφράζει η κινηματογραφική προσωπικότητα ενός αδίστακτου μαφιόζου που είχε κακό τέλος.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Γούστα είναι αυτά και σκοπός μου δεν είναι φυσικά να πω σε κανέναν με ποιόν πρέπει να ταυτιστεί και με ποιόν όχι. Δεν μου πέφτει λόγος. Ακριβώς, όμως, επειδή σέβομαι την δηλωμένη κινηματογραφική προτίμηση του ΔΓ δεν θα μπορούσα να σκεφτώ άλλη φράση που να μπορεί να συνοψίσει πιο εύστοχα την παρουσία του στο τιμόνι της ομάδας τα τελευταία επτά χρόνια από από μια φράση του Tony Montana.

Στο διάστημα της προεδρίας του ο ΔΓ κάνει ακριβώς αυτό που λέει ο “Σημαδεμένος” στην ομώνυμη ταινία:

Λέει πάντοτε την αλήθεια, ακόμα και όταν ψεύδεται

Αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς για την περίπλοκη περσόνα που διοικεί τον πιο επιτυχημένο μπασκετικό σύλλογο της χώρας είναι ότι είναι αυθεντικός, δε κρύβεται. Όχι βέβαια γιατί είναι αθεράπευτα ειλικρινής, αλλά γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να κρυφθεί. Δεν του το επιτρέπει ο εκρηκτικός (to say the least) χαρακτήρας του.

Αυτό όμως πολύ μικρή σημασία έχει ως προς την ουσία.

Και η ουσία είναι ότι αυτό που παίρνεις από τον πρόεδρο του ΠΑΟ σε κάθε του αμετροεπή (συνήθως) ή μετρημένη (σπανιότερα) αντίδραση είναι η αλήθεια, και αυτό σίγουρα αποτελεί μια καλή βάση για να τον κρίνει κανείς.

Ας αφήσουμε, όμως, κατά μέρος τις abstract προσεγγίσεις και ας μπούμε στην ουσία με ένα απτό παράδειγμα για το πως ο ΔΓ μας λέει πάντα την αλήθεια ακόμα και όταν ψεύδεται.

Η απομάκρυνση του Τσάβι Πασκουάλ εν μέσω της κανονικής περιόδου, τον οποίο ο πρόεδρος αντικατέστησε με τον εμβληματικό Ρικ Πιτίνο σε μια κίνηση περίσσιου εντυπωσιασμού που έφερε σε δύσκολη θέση όλους τους πρόθυμους επικριτές του, είχε ως συνέχεια την απόκτηση δύο παικτών για να ενισχυθεί το προβληματικό φετινό ρόστερ της ομάδας.

Αφότου, λοιπόν, ο πρόεδρος έβαλε για άλλη μια φορά στη θητεία του το χέρι βαθιά στην τσέπη εν μέσω της σεζόν για να διορθώσει τα λάθη του καλοκαιρινού σχεδιασμού, ανέβασε μία φωτογραφία των τριών νέων αποκτημάτων στο instagram με τη συνοδευτική δήλωση:

«Όταν στα κάνουν άλλοι σκατά και πρέπει εσύ να τα διορθώσεις»

Δεν μπορώ να ξέρω με σιγουριά ποιοι θεωρεί ότι είναι αυτοί που τα έκαναν σκ@τ@ σύμφωνα με τον –πολύ εύστοχο είναι η αλήθεια– χαρακτηρισμό του, αν και μαντεύω ότι η σπόντα αφορούσε κυρίως στον άρτι απολυθέντα Τσάβι Πασκουάλ. Ωστόσο μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι για το ποιόν απαλλάσσει η δήλωση αυτή από κάθε ευθύνη: τον ίδιο τον πρόεδρο…

Θα προσπεράσω το γεγονός ότι πρόκειται για μια δήλωση, στην οποία η τέχνη του να είσαι απόλυτα ειλικρινής ψευδόμενος γνωρίζει την αποθέωσή της – οπότε κύδος στον καλλιτέχνη, και θα πάω στην ουσία.

Η ουσία είναι ότι η δήλωση αυτή συνοψίζει τη βασική, την πρωταρχική αιτία για τις μέτριες ευρωπαϊκές πορείες της πιο επιτυχημένης ευρωπαϊκής ομάδας του τρέχοντος 21ου αιώνα από το ’12 και εξής.

Η αίτια δεν είναι άλλη από τη συστηματική άρνηση του ανθρώπου που διοικεί την ΚΑΕ να αναλάβει τις ευθύνες του και να αναγνωρίσει τα δικά του μεγάλα λάθη.

Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος αυτής της άρνησης, αρκεί να ρίξει μια ματιά στις καλοκαιρινές δηλώσεις του ΔΓ, όταν ευθέως έλεγε ότι ήταν δική του απόφαση η απο-αμερικανοποίηση ή όταν πληροφορούμασταν για το πως τα βρήκαν με τον Παππά με ένα βλέμμα όταν ο τελευταίος είχε πάει να τον αποχαιρετήσει.

Επιπλέον, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι, αν τα χρήματα που χρειάστηκαν για τις χειμωνιάτικες προσθήκες τα είχε θέσει στη διάθεση του κόουτς Πασκουάλ το καλοκαίρι, αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να είχε κρατήσει τον σουτέρ που έφυγε (βλ. Ντενμον) για λόγους μπάτζετ, αλλά και να έχει βρει ένα πολύ καλύτερο πεντάρι από τον Λάσμε, ώστε η ομάδα να μην παρουσιάζει το απόλυτο κενό στη θέση πέντε. Θα τον είχε διευκολύνει να κάνει καλύτερα τη δουλειά του δηλαδή, στήνοντας ένα πιο ανταγωνιστικό ρόστερ.

Για τις ευθύνες της φετινής ευρωπαϊκής κατρακύλας και το πως αυτές μοιράζονται σε περισσότερους του ενός ατόμου, αλλά και για τα επαναλαμβανόμενα λάθη του ΔΓ, έχουν ήδη γράφει αρκετά σε αυτό εδώ το σάιτ (εδώ και εδώ) και δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε.

Εκεί που θέλω να εστιάσω εγώ σήμερα είναι στην αλήθεια της παραπάνω ινσταγκραμικής δήλωσης που έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Με αυτή τη δήλωση ο ΔΓ για ακόμη μία φορά μας είπε ειλικρινέστατα ότι δεν είναι διατεθειμένος να αναγνωρίσει τα λάθη του και να κάνει την αυτοκριτική του. Πιο αληθινός και πιο αυθεντικός από ποτέ, μας κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να μάθει από τα λάθη του αφού δεν τα αναγνωρίζει καν ως δικά του.

Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του μπασκετικού Παναθηναϊκού ενόψει του κρισιμότερου καλοκαιριού της ιστορίας τους μετά την αποχώρηση της αγίας Τριάδας (Παύλος, Θανάσης, Ζοτς) το 2012.

Οι έξυπνοι άνθρωποι μαθαίνουν από τα δικά τους λάθη, ενώ οι εξυπνότεροι μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων.

Ο ΔΓ, ως διάδοχος μιας εξαιρετικά επιτυχημένης κατάστασης που είχε περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα προτού φτάσει στην απόλυτη επιτυχία, είχε την ευκαιρία να μάθει από τα λάθη που διέπραξαν ο αείμνηστος πατέρας του και ο θείος του κατά τα πρώτα χρόνια της μετέπειτα μαγικής πορείας τους προς το απόλυτο μεγαλείο. Όπως έδειξαν τα πρώτα χρόνια της δικής του θητείας, δεν το έπραξε και ως μόνη ουσιαστική δικαιολογία για αυτό έχει την διαφορετική οικονομική κατάσταση που τον ανάγκασε να κάνει μια νέα αρχή. Τώρα πλέον είναι καιρός να (απο)δείξει στα εκατομμύρια των φιλάθλων που νοιάζονται και στηρίζουν πιστά τον μπασκετικό ΠΑΟ ότι έμαθε τουλάχιστον από τα δικά του επαναλαμβανόμενα λάθη τα εφτά προηγούμενα χρόνια.

Είναι ώρα να (απο)δείξει ότι, ό,τι και να του καταλογίζουν δίκαια ή άδικα οι επικριτές και οι εχθροί του, είναι ένας έξυπνος άνθρωπος. Το ερχόμενο καλοκαίρι μοιάζει με την τελευταία του ευκαιρία…