NBA Finals 2020

Ακριβώς 2 μήνες από την επανέναρξη της σεζόν στο ΝΒΑ εν μέσω μια πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και σε καθεστώς αβεβαιότητας σχετικά με το αν θα ολοκληρωθεί το όλο εγχείρημα στο Bubble του Orlando, έφτασε η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Οι Τελικοί του ΝΒΑ τα ξημερώματα αρχίζουν και ο Profanatica με τον SARAS μας βάζουν στο κλίμα παρουσιάζοντας μας όσο πρέπει να ξέρουμε.

Ξεκίνημα με τον @Profanatica

Κανονικά αυτές οι γραμμές θα έπρεπε να γραφόταν κάπου προς τις αρχές Ιουνίου που μας πέρασε αναμένοντας την κορύφωση του αθλήματος που παρακολουθούμε, τη διεξαγωγή δηλαδή των NBA Finals.

Το γενικό impact των Τελικών του ΝΒΑ για το άθλημα συνολικά είναι δυσθεώρητο καθώς συνήθως μέσω αυτών ορίζονται οι όποιες τάσεις αναμένονται να επικρατήσουν στα χρόνια που ακολουθούν. Είναι στην τελική η αναμέτρηση των δύο καλύτερων ομάδων στον κόσμο μέσω της διαδικασίας του best-of-7 , μια διαδικασία μέσω της οποίας μπορείς κάθε φορά να βγάλεις αρκετά και ταυτοχρόνως ασφαλή συμπεράσματα.

Όπως είναι σε όλους γνωστό, στους φετινούς Τελικούς αντιμέτωποι θα είναι οι LA Lakers ως πρωταθλητές Δύσης και οι Miami Heat ως αυτοί της Ανατολής . Για να δούμε κάποια πράγματα όσον αφορά τους δυο contenders…

Ξεκινώντας από τους Lakers δε μπορείς παρά να μην εκφράσεις το θαυμασμό σου για τη διαχρονικότητα του domination του LeBron James όντας ο μεγαλύτερος μπασκετμπολίστας της γενιάς του, μιας γενιάς που είχε ουκ ολίγο ταλέντο.

Ήταν πολλοί οι εκπεφρασμένοι  προβληματισμοί (sic)  για το κατά πόσο ο Βασιλιάς θα κατάφερνε να κερδίσει την πιο δύσκολη Δυτική Περιφέρεια. Να λοιπόν που μετά από ένα χρόνο και φτιάχνοντας την ομάδα που ο ίδιος θεωρούσε ότι μπορεί να τον βοηθήσει να τα καταφέρει, εν τέλει τα κατάφερε κατακτώντας ακόμη μια κορυφή. Ας δούμε τώρα τι χαρακτηριστικά έχει αυτή η ομάδα και με τί όπλα θα κατέβει στους Τελικούς.

Το πρώτο βασικό στοιχείο αυτού του συνόλου παιχτών είναι η ελιτ άμυνα που μπορούν να παίξουν. Πέραν των στατιστικών που τους δείχνουν ως ένα από τα καλύτερα αμυντικά σύνολα στο ΝΒΑ –και στη regular season και στη Φούσκα- το πιο βασικό θέμα είναι το πώς θα ματσάρει κάθε φορά αυτή η άμυνα την αντίπαλη ομάδα.

Στη σειρά με τους Rockets o coach Vogel αποφάσισε από ένα σημείο και πέρα να πετάξει εντελώς εκτός τους McGee – Howard και να πάει με πιο ευέλικτα σχήματα. Με τους Nuggets επιστράτευσε στην αρχή την McGee πάνω στο βαρύ κορμί του Jokic και μετά όταν άρχισε να βλέπει τα ζόρια έστειλε τον βετεράνο –αλλά με ενέργεια σχεδόν rookie- Howard πάνω του ούτως ώστε να τον φθείρει.

Τι κάνεις όμως απέναντι στον Adebayo που είναι και ψηλός και αθλητικός και με τρομερή αντίληψη ;

Oι Lakers έχουν την τύχη να έχουν τον καλύτερο ψηλό στον κόσμο, έναν τύπο που στην επίθεση μπορεί να κινηθεί από 2 μέχρι 5 και αμυντικά να είναι ένας από τους καλύτερους παίχτες της Λιγκας. Επειδή όμως εικάζω πως ο Davis θα χρειαστεί αρκετά στην επίθεση, δεν είμαι σίγουρος για το effort που θα καταβάλει σε περίπτωση που χρειαστεί να πάει πάνω στον Bam. Θεωρώ πως ο Vogel θα ρίξει πάνω του τον Howard, σε βαθμό που ίσως δεν το περιμένουμε, δεν είναι καθόλου σίγουρο όμως ότι θα έχει την ίδια επιτυχία που είχε απέναντι στο πιο βαρύ κορμί του Jokic και το κατά πόσο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το short roll του Adebayo.

Όσον αφορά τώρα τη συνολική λειτουργία της άμυνας των LAL απέναντι στην επίθεση των Miami Heat, να πούμε κάποια βασικά πράγματα.

Αυτή τη στιγμή η επίθεση του coach Spoelstra είναι ίσως η καλύτερη σετ επίθεση στο άθλημα, είναι στην πραγματικότητα μία τέτοια που μπορεί να βάλει καλάθι με πάρα πολλούς τρόπους, απόρροια του γεγονότος-ευλογίας ότι έχει πολλαπλές πηγές δημιουργίας και εκτέλεσης.

Αυτό που πρέπει να προσπαθήσει να κάνει το LA είναι να κόψει τις γραμμές πάσας και να με συνεχόμενα deflections να βγει στο transition αυξάνοντας το pace. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπει ένα πλαίσιο παιχνιδιού που είναι αρκετά καλύτερο και που κατά κυρίως λόγο δε θα βρει μια πολύ δυνατή εξίσωση για τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο παιχνιδιού αυτής της ομάδας για να λύσει.

Την άμυνα ζώνης 2-3 του Spoelstra.

Γενικά υπάρχουν διάφοροι τρόποι να σπάσεις μια ζώνη, μια βασική προυπόθεση όμως για να το κάνεις πιο εύκολα –και να οδηγήσεις  τον αντίπαλο να σταματήσει να τη χρησιμοποιεί- είναι το να είσαι efficient από το τρίποντο (και το midrange).

Οι Lakers όμως είναι κακοί στο σουτ συνολικά ως ομάδα, πέραν κάποιων παιχτών που μπορεί να είναι ατομικά καλοί σε θέμα ποσοστών καριέρας ή πρόσφατης βελτίωσής τους σε αυτό, εξ ου και η 21η θέση τους στη regular season στο ΝΒΑ σε ποσοστό ευστοχίας πίσω από τη γραμμή των 7,25 (το Miami πχ ήταν 2ο)

Επίσης, η επίθεση της ομάδας του LA δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως  μια sophisticated τέτοια, βασίζεται περισσότερο στην ταχύτητα της εκτέλεσης και το χώρο που δημιουργείται από τους δυο superstars τους καθώς συνήθως ντουμπλάρονται. Εδώ όμως είναι τέτοια η φύση της άμυνας των Heat που μπορεί να κάνει τα απαιτούμενα deflections σε kick out πάσες. Το θέμα είναι πως μέχρι τώρα καμία άμυνα που βρήκε αντιμέτωπη το LA δεν ήταν αυτό που λέμε σκληρή, ούτε το Portland ούτε το Denver είναι τέτοιες και αυτή του Houston είχε συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες.

Να είμαι ειλικρινής δε μπορώ να βρω τρόπο για το πώς θα σπάσει η άμυνα ζώνης του Miami  από αυτό το σύνολο του LA.

Εδώ όμως μπαίνουν κάποιοι παράγοντες που πηγαίνουν πέρα από τα στατιστικά και την ξερή ανάλυση χαρακτηριστικών.

Report: Lakers plan to start LeBron James at point guard this season |  NBA.com

Οι Lakers έχουν 2 από τους 5-6 καλύτερους παίχτες του κόσμου, με τον LeBron James να έχει τεράστια εμπειρία από Τελικούς, έχοντας συναντήσει απέναντι του ομάδες καλύτερες από αυτές των τωρινών Heat, έχοντας παράλληλα χειρότερο supporting cast γύρω του.

Η αντίληψη του παιχνιδιού που έχει ο Βασιλιάς είναι σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο, τον θεωρώ προσωπικά ως έναν από τους καλύτερους έβερ σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι.

Επιπρόσθετα ο Anthony Davis είναι παίχτης που μπορεί να τελειώσει τους Τελικούς με 30 πόντους μέσο όρο και να δώσει stops πίσω που θα βοηθήσουν πολύ στο γενικότερο morale της ομάδας.

Αν τώρα σε αυτούς προσθέσεις και τον Rajon Rondo που είναι από τους πιο playoff mentality παίχτες των τελευταίων χρόνων, συν τον Green των δυο Δαχτυλιδιών, έχεις ένα εκρηκτικό μείγμα καλού mentality, το οποίο βέβαια έχει ως κύριο εκφραστή τον LeBron.

Σίγουρα το Miami έχει τον Butler, τον Dragic και τον Iguodala (6ος σερί Τελικός, τρομερό κατόρθωμα) αλλά οι δύο πρώτοι παρότι είναι σκληροί καργιόληδες, δεν παύει να είναι πρωτάρηδες σε Τελικούς.

Ο προπονητής τους βέβαια κάθε άλλο παρα πρωτάρης είναι όμως.

Οπότε αυτό  που καταλήγω ως συμπέρασμα είναι το εξής.

NBA Finals - The storylines and stats that matter ahead of Lakers-Heat

Οι Heat θεωρώ πως έχουν καλύτερη ομάδα συνολικά και μπορούν να παίξουν –και να είναι επαρκείς- σε πολλές διαφορετικές συνθήκες παιχνιδιού, κάτι που δε βλέπω πως μπορεί να συμβεί με τους Lakers, οι οποίοι  μπορούν να είναι efficient σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες -συνολικά ως ομάδα και όχι μόνο ατομικά ως LeBron – AD.

Από την άλλη επειδή δεν παίζουν ρομπότ αλλά αθλητές που έχουν ο καθένας ένα ιδιαίτερο δικό τους πνευματικό background, δε μπορώ να θεωρήσω non-factor την ύπαρξη του Βασιλιά στο ρόστερ των LAL. Στην τελική το μπάσκετ είναι άθλημα ψυχολογίας, αν ρωτήσετε επαγγελματίες παίχτες θα σας πουν πως αυτό είναι το πρώτο πράγμα που καθορίζει το αν θα είναι καλοί ή κακοί σε ένα παιχνίδι.

Θεωρώ πως θα δούμε πολύ σκληρές άμυνες και χαμηλά σκορ, σε αντίθετη περίπτωση θα εκπλαγώ ευχάριστα. Επίσης δε θυμάμαι να έχω υπάρξει ξανά σε ανάλογο δίλημμα ως προς τον ποιον θα υποστηρίξω –και οι δυο ομάδες έχουν στοιχεία που γουστάρω πολύ.

Ας γουστάρουμε γενικά τότε.

Στο φινάλε, ήρθε η ώρα των Τελικών.

Τη σκυτάλη τώρα παίρνει ο @hatefulsaras

Μετά την εξαιρετική ανάλυση του @Profanatica ήρθε η σειρά μου να πω δύο τρία πράγματα για την σειρά που θα το τζάμπολ της θα γίνει απόψε το βράδυ.

Αρχικά θα ξεκινήσω λέγοντας το εξής απλό. Οι δύο ομάδες έφτασαν ως τους Τελικούς δίκαια, όντας πραγματικά οι δύο καλύτερες ομάδες της περιφέρειάς τους.

Ξεκινώντας με τους Lakers ήταν φανερό από την αρχή της χρονιάς πως το σύνολο που δημιουργήθηκε είχε έναν και μοναδικό στόχο.

Το δαχτυλίδι.

Μπορεί στην φούσκα να υπήρχαν παιχνίδια που να προβλημάτισαν με την απόδοσή τους (ειδικά σε set καταστάσεις στο μισό γήπεδο), όμως όταν τα play-off ξεκίνησαν, τότε το δίδυμο LeBron-Davis μας απέδειξε γιατί είναι το πιο ταλαντούχο τέτοιο της Λίγκας.

Η αλήθεια είναι πως έφτασαν μέχρι τους τελικούς σχετικά εύκολα, κερδίζοντας ομάδες με πολύ διαφορετικό στυλ παιχνιδιού. Στον πρώτο γύρο βρήκαν απέναντι τους τους φορμαρισμένους Blazers, με τον Lillard να παίζει εκείνη την περίοδο σαν τον καλύτερο παίχτη του κόσμου. Εύκολο 4-1.

Στην συνέχεια βρήκαν τους πρωτοποριακούς Rockets του small ball και του επίσης πολύ φορμαρισμένου Harden. Αποτέλεσμα 4-1.

Ενώ τέλος βρήκαν την καλύτερη επίθεση μισού γηπέδου της Λίγκας με κύριους εκφραστές τους Jokic-Murray και ένα καλό supporting cast γύρω τους που λειτουργούσε κυρίως με spot shot μετά από καλή κυκλοφορία της μπάλας και με τα πολλά cuts προς το καλάθι.

Το αποτέλεσμα δεν άλλαξε πάντως. 4-1 για τους Lakers.

Αυτή την φορά όμως θα βρουν απέναντι τους μια ομάδα σκληρών καριόλιδων. Μια ομάδα με συγκεκριμένο πλάνο τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση.

Την ομάδα που κατά την άποψη μου έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ στα φετινά play-off.

Τους Miami Heat του Spoelstra.

Ο LeBron στα φετινά play-off έχει αντιμετωπίσει μερικές από τις καλύτερες ομάδες της Δύσης. Όμως καμία ομάδα από αυτές που έπαιξε δεν ήταν τόσο two way όσο είναι οι Heat.

Καμία από αυτές δεν είχε τόσα αθλητικά κορμιά και τέτοιο μέγεθος στα forwards. Καμία από αυτές τις ομάδες δεν είχε τόσους αθλητές να μπορούν να βάλουν τα χέρια τους πάνω σε κάθε μπάλα και να προτάξουν τα κορμιά τους για να προστατέψουν το καλάθι.

Η άμυνα των Heat είναι πραγματικά elite και δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να την σπάσει μια επίθεση σαν των Lakers που στο μισό γήπεδο δεν είναι και η πιο αποτελεσματική στον κόσμο.

Για την ακρίβεια το μπάσκετ των Lakers βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ανοιχτό γήπεδο. Στα καλάθια που μπορούν να βρουν εκεί, παίρνοντας εύκολο σκορ από πρωτεύοντες ή δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς και βρίσκοντας ρυθμό στην επίθεση από εκεί.

Όταν το παιχνίδι πηγαίνει αποκλειστικά στο set τότε αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς οι Lakers σαν σύνολο έχουν πολλές αδυναμίες και ως συνήθως οι αδυναμίες κάνουν την εμφάνιση τους στο set παιχνίδι.

Για την ακρίβεια οι Lakers δεν έχουν σταθερή απειλή από την περιφέρεια πέρα από τον Danny Green (και σε μικρότερο βαθμό από τον Pope), ο οποίος όμως δεν αρκεί για να δημιουργήσουν το ιδανικό spacing για να μπορέσουν να επιτεθούν με την μπάλα στα χέρια οι Lebron-Davis.

Με λίγα λόγια τι θα γίνει όταν οι Heat εφαρμόσουν την άμυνα ζώνης τους; Πως θα καταφέρουν να την σπάσουν οι Lakers χωρίς σταθερή απειλή από την περιφέρεια και χωρίς playmaking skills από κανένα άλλο παίχτη πέρα από τον LeBron (και τον Rondo);

Ποιος παίχτης θα μπορέσει να παίξει τον ρόλο του σκαλοπατιού στην επίθεση για να βρει πάσες στην αδύνατη πλευρά;

Η μόνη λύση που βρίσκω εγώ είναι να είναι ο LeBron και ο Davis σε μόνιμο aggressive mood προς το καλάθι. Κάτι που πραγματικά είναι δύσκολο κυρίως επειδή ο James είναι 35 και δεν γίνεται να το κάνει αυτό πλέον σε συνέχεια για 4-5 ή ακόμα 6-7 παιχνίδια και ο Davis θα πρέπει να τα βάλει με μερικά από τα πιο σκληρά κορμιά στην Λίγκα (Adebayo-Iguodola-Crowder, θεωρώ πως θα πέσουν και οι 3 πάνω στον καλύτερο ψηλό της Λίγκας).

Επίσης τι θα γίνει όταν η ζώνη αυτή μετατραπεί σε μια κατάσταση pack the paint κλείνοντας τους διαδρόμους για τα drives των Lebron-Davis και δίνοντας το σουτ σε παίχτες όπως ο Rondo, ο Kuzma, ο Morris, o Caruso (παίχτες με ενεργό ρόλο στο rotation των Lakers).

Θα έχουν την υπομονή να γυρίσουν την μπάλα μέχρι να βρουν την αδυναμία στην άμυνα των Heat ή θα εκτελούν δίχως αύριο πέφτοντας στην παγίδα του coach Spoelstra;

Όλα αυτά τα ερωτήματα γυρίζουν στο κεφάλι μου και με κάνουν να πιστεύω πως οι Heat είναι (σε αγωνιστικό επίπεδο) το φαβορί της σειράς, καθώς και επιθετικά παρουσιάζονται επαρκείς σε κάθε στυλ παιχνιδιού.

Και πως να μην είναι άλλωστε αφού παίζουν ταυτόχρονα με τουλάχιστον τρεις χειριστές στο παρκέ;

Πως να μην είναι όταν σχεδόν όλα τα βασικά γρανάζια του rotation τους μπορούν να εκτελέσουν και να δημιουργήσουν με την ίδια επάρκεια;

Για να μην ξεχνιόμαστε οι Heat έχουν αποδείξει πως μπορούν να ανταπεξέλθουν απέναντι σε top άμυνες και να μην συναντήσουν προβλήματα στο set παιχνίδι. Το απέδειξαν απέναντι στους Pacers (6η καλύτερη άμυνα στην Λίγκα, 107.5 defensive rating), απέναντι στους Bucks (καλύτερη άμυνα στην Λίγκα, 102.5 defensive rating) και απέναντι στους Celtics (4η καλύτερη άμυνα στην Λίγκα, 106.5 defensive rating).

Για όλους αυτούς τους αγωνιστικούς λόγους θεωρώ πως οι Heat είναι το φαβορί. Όμως από την άλλη όλοι γνωρίζουμε ότι οι τελικοί δεν είναι μόνο το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι αλλά και το πνευματικό.

Εκεί οι Lakers έχουν το πιο ισχυρό mentality αυτή την στιγμή στην Λίγκα. Τον καλύτερο παίχτη όλων των εποχών σε καταστάσεις play-off μετά τον Jordan. Έχουν τον άνθρωπο που η ομάδα του κέρδισε τους τελικούς περιφέρειας και εκείνος δεν πανηγύρισε καν, καθώς όπως είπε η δουλειά δεν τέλειωσε ακόμα.

Έχουν έναν από τους πιο ταλαντούχους παίχτες ever και ίσως τον πιο all around μπασκετμπολίστα όλων των εποχών. Και αυτόν τον αθλητή των πλαισίωσαν με το εξωφρενικό ταλέντο του Davis (καλύτερος ψηλός στην Λίγκας, ένας από τους πιο two way αθλητές στον κόσμο).

Με λίγα λόγια μπορεί οι Heat να είναι περισσότερο ομάδα από τους Lakers, να έχουν περισσότερο βάθος, να έχουν καλύτερο supporting cast, να είναι πιο two way team, να έχουν καλύτερο coach, όμως οι Lakers έχουν το πιο ταλαντούχο δίδυμο στην Λίγκα και αυτό ίσως μετρήσει παραπάνω από ότι πρέπει στο τέλος της σειράς.

Αυτά τα λίγα και από εμένα. Οι τελικοί του NBA ξεκινάνε.

So let the fucking games begin.